fbpx
Genel İngilizce Kursuİngilizce Kursu Ankara Duyurular

İngilizce Kompozisyon ve Yazı Yazma Teknikleri

İngilizce Kompozisyon ve Yazı Yazma Teknikleri

Sizden kompozisyon yazmanız beklenen bir aşamasındaysanız iyi bir İngilizce seviyeye gelmeyi başarmışsınız diyebiliriz. Kompozisyon yazmak, size İngilizce hakkında bildiklerinizi gösterme fırsatı verir, fakat paragraf  yapılarını doğru bir şekilde kurmayı anlamanız da aşırı elzemdir. Eğer kompozisyonunuzu nasıl yazacağınız hakkında tereddütleriniz varsa,  İngilizce kompozisyon yazma konusundaki bu yazımızı dikkatlice okumanız tavsiye edilir.

Kompozisyon yazarken dikkat etmeniz gereken 3 bölüm vardır.

1)Giriş

2)Gelişme

3)Sonuç

Standart bir kompozisyonun yapısı 5 paragraftan oluşmaktadır.

1 paragraf giriş kısmı, 3 paragraf gelişme kısmı ve son olarak 1 paragraf sonuç kısmı

 

Giriş Paragrafı

Okuyucuların bu kompozisyonu okumaya devam etmesini sağlamak amacı ile , dikkat çekici bir şekilde başlangıç yapılmalıdır.  İlgi çekici ya da tartışmalı bir alıntı veya insanları şaşırtıcı bir istatistiki bilgi iyi bir kompozisyon başlangıcıdır.

Giriş paragrafı, adından da anlaşılabileceği gibi kompozisyona bir giriş niteliğinde olmalı ve yazı boyunca ele alınacak olan soruya direkt olarak hitap etmelidir.

Size verilen soruya benzer kelimelerle cümle kurmaya çalışmanız sizin avantajınıza olacaktır. Neyi kanıtlamaya çalıştığınızı açıklayın ve önemli olabilecek terim ve konseptleri belirtin.

Kompozisyonun uzunluğuna göre, giriş sadece bir kaç cümle ile okuyucuya bu kompozisyondan ne beklemesi gerektiğini  anlatmalıdır. Bu paragrafta çok derine inilmemelidir, kompozisyonun geri kalan paragrafları bunun içindir.

Argümanınızın değişiklik gösterdiği ve yazdıkça şekillendiği durumlarda,  giriş paragrafını en son yazmak faydalı olabilir. Bir kere geriye kalan tüm kısımları yazdınız mı girişi yazmak sizin için daha kolay olacaktır.

 

Gelişme Paragrafı

Elimizde bulunan bütün verilerin açık ve net bir şekilde farklı kısımlarda yer aldığı bu bölüm, paragraflara ayrılmalıdır. En az 3 paragraftan oluşmalıdır.

Her paragraf, okuyucunun elinizdeki veriler ile kanıtlamaya çalıştığınızı anlamasına yardımcı olan yeni bir adım, yeni bir girişim şeklidir.

Sonuç olarak, kompozisyonun bu kısmının en iyi şekilde planlanması, mantıklı ve anlaşılır bir düzlemde ilerlemesi gerekmektedir.

Dikkat çekmek istediğiniz noktaları detaylarla, alıntılarla, örneklerle ve diğer kanıtlayıcı öğelerle destekleyin ve neden bunların argümanınızı kanıtladığını açıklayın.

Gelişme paragrafı, detaya girmenin tam yeri ve tam zamanı.

Verdiğiniz bilgilerin konuyla alakalı olduğundan ve konudan sapmadığınızdan emin olun.

Yeni bir argümanın verileceğinin işaretini vermek amacıyla “furthermore, moreover, by contrast ve on the other hand” gibi geçiş kelimelerini kullanın ve kompozisyonu okuyucu için daha kolay takip edilir hale getirin. İyi düşünülmüş bir argüman, aynı zamanda olası karşı argümanlara da atıfta bulunarak okuyucuyu konuyla ilgili olası tüm argümanlardan haberdar ederken, neden sizin düşünüş biçiminizin daha iyi olduğunu açıklar.

 

Sonuç Paragrafı

Düşüncelerinizin tamamını okuyucuya aktarmak için son şansınızdır ve bu sebeple kompozisyonun en önemli kısmı olması olasıdır.

Sonuç paragrafı sadece birkaç cümleden oluşmalıdır, ama mutlaka  giriş paragrafında bahsettiğiniz kompozisyon konusunun ve verilerinizin  bir yansıması olmalıdır.

Bu, kompozisyonu güzel bir biçimde sona bağlamaya ve dikkat çektiğiniz noktaları daha da güçlendirmenize yardımcı olur.

Kompozisyonun herhangi bir yerinde söylediğiniz bir şeyi aynen alıntılayamayacağınız için, sonuç paragrafını yazması bazen sizin için en zoru olabilir.

Bu durumda, kompozisyon boyunca bahsetmiş olduğunuz ve en önemli olarak gördüğünüz noktaları özetleyin ve okuyucularınıza okumaları bittikten sonra üzerine düşünecek bir şeyler verin.

 

Yazım Biçimleri ve Tavsiyeleri

Mutlak suretle resmi bir dil kullanmaya özen gösterin. Kompozisyonda kesinlikle argo, sokak ağzı yada günlük cümlelere yer yoktur.

3.tekil ya da çoğul şahıs kullanarak yazın “he, she, they” ya da “it“.“ I,” ya da “me” kullanarak kendinizden sakın bahsetmeyin ya da okuyucuya “you” diye hitap etmeyin.

İşinize yarayacak bir tavsiye  Replace “I” with “one”: “one gets the impression that…

Edilgen fiiller kullanmaktan sakın etken fiiller daha çok işinize yarayacaktır. Bu size fikirlerinizi daha güçlü bir biçimde ifade etmenizi sağlayacaktır.

 

Örneğin, “the author was given a lifetime achievement award” yazmak yerine “the author earned a lifetime achievement award.” yazabilirsiniz.

Her paragrafın kendinden sonra gelen paragrafa akıcı bir şekilde devam ettiğinden emin olun. Paragrafların her ne kadar yukarıda anlatıldığı gibi net kısımlara ayrılması gerekse de, her paragrafın son cümlesi, kendinden sonra gelen paragrafın ilk cümlesiyle bir şekilde bağlantılı olmalıdır.

Yazma becerilerini geliştirmek zaman alabilir ama, yazarken, kompozisyonunuzu okuyan kişinin sizin argümanınıza inanmayarak okuduğunu düşünün. Onu ikna etmek için neler söylerdiniz? Finalde son olarak fikirlerinizi nasıl özetlerdiniz? Bu tavsiyeleri aklınızda tutarsanız, yakın bir gelecekte kompozisyon yazma konusunda ustalaşmanız işten bile değil!

IELTS ve TOEFL hazırlık kurslarımız size bu sınavlarda başarılı olabilmeniz için gerekli tüm kompozisyon kurallarını öğrenmenizde faydalı olacaktır.

 

Online İngilizce Seviye Tespit Sınavı Olmak İster misiniz(ÜCRETSİZ)?

Genel İngilizce Kursları Hakkında Detaylı Bilgi 

Akademik İngilizce Kursları Hakkında Detaylı Bilgi

İlköğretim / Lise Kursları Hakkında Detaylı Bilgi

Perfect English İngilizce Kurs Kampanyaları ve İngilizce Kurs Fırsatları 

Perfect English İngilizce Kurs Fiyatları 

İngilizce Kurslarıyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Perfect English Ankara İngilizce Kursu Şubeleri

 

İngilizce Kursu Ankara Perfect English Dil Kursları

İngilizce Kursu Ankara Perfect English İngilizce Kursları olarak; 2002 Yılında ingilizce öğretmenleri tarafından kurulan Perfect English İngilizce Kursları, “Diğerleri Anlatır, Biz Öğretiriz!” sloganıyla yoluna başlamıştır. Genel İngilizce Eğitimi, Akademik İngilizce Eğitimi, İlköğretim İngilizcesi, Kamu Kurumlarına ve Kurumsal Şirketlere Özel ihtiyaçları doğrultusunda Ankara’nın ve Türkiye’nin bir çok yerindeki şubeleşmiş yapısıyla hizmet vermektedir. Öğrenci odaklı eğitim anlayışıyla uluslararası standartlarda hizmet vererek Türkiye’de İngilizce Eğitim Kurumlarının öncüsü haline gelmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir