fbpx
Genel İngilizce KursuGüncel İngilizce Kursu Bilgileri

Yabancı Dilde Unvanlar (MR, MRS, MISS, MS)


NE ZAMAN MISS , MS , MRS KULLANILIR ? PERSONAL TITLES

Yabancı dilde şahıs unvanları, sadece cinsiyetine göre değil, bekar ya da evli olmalarına göre de değişkenlik gösterebilir.

İlk etapta bu unvanları birbirine karıştırmanız olası bir durum olsa da, pratik yaptıkça zamanla doğru hitap şeklini bulmanız mümkün olacaktır. Karşımızdaki şahsa hitap ederken doğru unvanı kullanmak mutlak suretle önemlidir.  Yanlış yabancı dilde unvanların kullanımında karşı taraftaki kişiyi kırılabilir, üzülebilir, alınabilir bu sebepten dolayı unvan kullanımları nasıl olmalı gelin hep birlikte inceleyelim.

Yabancı Dilde Unvanlar Nasıl Kullanılır?

  • Mr  Erkek kişiler için kullanılır. Şahsın bekar veya evli olması fark etmez. Soyadı önüne getirilmelidir.

Nick Jonson adlı kişiye, Mr. Jonson şeklinde hitap etmemiz gerekir.

  • Mrs  Evli bayanlar için kullanılır. Soyadlarının önüne getirilir.

Zooey Deschanel  adlı evli kadına, Mrs. Deschanel diye hitap etmeliyiz.

  • Miss – Bekar bayanlar için, yine soyadının önüne getirerek kullanılır.

Amanda Schull  adli kişiye, Miss. Schul diye hitap etmeliyiz.

  • Ms – Bayanlar için, bekar veya evli farkı gözetmeden kullanılabilir. Bu unvan genellikle karşımızdaki kişinin evli olup olmadığını kesin olarak bilmediğimizde kullandığımız bir unvandır.

Mesela Isla Fisher ile konuşuyoruz ve evli mi bekar mı bilmiyoruz. O zaman, ona hitap ederken güvenli yolu seçip, Ms. Fisher diye hitap etmemiz kendimizi garantiye almamız açısından daha iyi olacaktır.

 

Online İngilizce Seviye Tespit Sınavı Olmak İster misiniz(ÜCRETSİZ)?

Genel İngilizce Kursları Hakkında Detaylı Bilgi 

Akademik İngilizce Kursları Hakkında Detaylı Bilgi

İlköğretim / Lise Kursları Hakkında Detaylı Bilgi

Perfect English İngilizce Kurs Kampanyaları ve İngilizce Kurs Fırsatları 

Perfect English İngilizce Kurs Fiyatları 

İngilizce Kurslarıyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Perfect English Ankara İngilizce Kursu Şubeleri

 

Batı Avrupa'da Soylara Göre Yabancı Dilde Unvanlar

Avrupa'da Batı Roma İmparatorluğu'nun yıkılışından 20. yüzyılın başlarına kadar geçerli olan unvanlar, en yüksekten en alçağa doğru, aşağıdaki gibidir:

İmparator: Bir Yönetici, topraklarında çeşitli ulusları barındıran büyük ve yüce hükümdar. Roma İmparatorluğunda İmparatorlar senatörler tarafından seçilirdi. Kutsal Roma İmparatorluğunda İmparator Elektör Prensler tarafından seçilirdi. Alman İmparatorlarına Kayzer, Roma İmparatorlarına Sezar denirdi.
İmparatorlara taçlarını Papa takar. Napolyon bu geleneği bozarak kendi tacını kendi takmıştır, bu olay imparatorluğun sekülerleşmesinin simgesidir.

Dişili: İmparatoriçe.

Kral: Bir bölge veya ulus üzerinde egemen olan hükümdar. İmparatordan sonraki en yüksek seküler hükümdarlık makamıdır. Kral unvanı tarih öncesi çağlarda kabile reislerine denirdi.
Dişili: Kraliçe.

Arşidük: 1358'den itibaren Avusturya Arşidüklüğünün Habsurg hükümdarları için kullanılan unvan daha sonraki dönemlerde hanedanın kıdemli üyeleri ve prensleri için kullanılmıştır. Kutsal Roma İmparatorluğunda (962-1806) İmparator ve Kralın altında ancak Grandükün üzerinde olan bir rütbeyi belirtir.
Dişili: Arşidüşes.
Grandük: Kralın altında sıralanan Büyük Dükalık olarak adlandırılan bölgenin hükümdarı veya egemen bir Prens. Tarihte Grandük tabiri ilk olarak 1569'da Toskana hükümdarı için kullanılmıştır günümüzde Lüksemburg hâlâ Büyük Dükalıkla yönetilmektedir.
Dişili: Grandüşes

Dük: Avrupa'nın bazı bölgelerinde küçük devletin hükümdarı. Kutsal Roma İmparatorluğunda Dükler, eyaletlerin hükümdarı ve ilçelerdeki kontların üstleriydi ve daha sonra feodal monarşilerde kralın en rütbeli akranı oldu. Roma İmparatorluğunda ise komutan veya generallere verilen unvandır.
Dişili: Düşes.

Prens: Hükümdarın oğlu veya Toprakları ülke sayılmayacak kadar küçük devletin hükümdarı. Prens bazı Avrupa ülkelerinde dükün altında sıralanan bir unvandır. Kutsal Roma İmpartorluğunda unvan Reichstag'ta İmparatorluğu oluşturan hükümdarlarına denirdi. Kutsal Roma İmparatoru seçme hakkına sahip olan prenslere Elektör Prens denirdi.
Dişili: Prenses.

Marki: Dükten daha aşağıda kalan bağımlı hükümdar. Tarihte Markiler sınır bölgelerini yöneten feodal efendilere verilen unvandır. Kutsal Roma İmparatorluğun'da Bu unvan Margrave olarak tanımlanırdı.
Dişili: Markiz.

Kont: Belirli Avrupa ülkelerinde, göreceli statüsü olan unvan. Bazen bağımlı hükümdarlar olup feodal düzene entegre bile olmuşlardı. Kutsal Roma İmpartorluğunda bu unvan Graf olarak tanımlanırdı ve ilçe hükümdarlarıydı. Tarihte Bazı kontluklar dük'ün üstü konumuna yükseldiler Flandre vb. frenkler'de ise kont komutanlara verilen unvandı. Roma İmparatorluğunda İmparator danışmanlarına verilen unvan.
Dişili: Kontes.

Vikont: Bazı Avrupa ülkelerinde değişen statüde soyluluk unvanı. Tarihte Vikontlar Karolenj İmparatorluğu döneminde krallar tarafından eyalet veya şehir güvenliği için atanmış kont yardımcılarıydı. Çoğu zaman şehirlerde adli sorumluluğu üstlenirlerdi.
Dişili: Vikontes.

Baron: Çeşitli Avrupa ülkelerinde güncel veya tarihsel olarak, genellikle kalıtsal olan bir asalet veya onur unvanıdır. Tarihte Baronlar topraklarını kraldan doğrudan bir bağışla tutan bir vasal ya da güçlü bir feodal efendiydi. Kutsal Roma İmparatorluğunda tüm şövalye ailelerin (bazen von veya zu öneki ile ayırt edilir) tüm şövalye ailelerin sonunda baron unvanı olurdu.
Dişili: Barones.

Lord: Başkaları üzerinde yetkisi, kontrolü veya gücü olan, usta, şef veya yönetici gibi davranan bir kişi. Unvan ayrıca Birleşik Krallık'ta kral ya da kraliçe tarafından soylulara verilen sandır. Tarihte Lord genellikle feodal efendilere ve soylulara verilen unvandı.
Dişili: leydi.

Şövalye: Tarihte genellikle asil doğumlu, çıraklıktan sonra şerefli askeri rütbeye yükseltilmiş ve yiğit davranışlara bağlı bir adam. Roma İmparatorluğunda Equites sınıfının bir üyesi. Birleşik Krallık'ta günümüzde de, sanat, iş, siyaset, spor vb. her alandan üstün hizmetlerde bulunmuş başarılı insanlar şövalye unvanı almaktadır.

(Kaynak: Wikipedia)

İçerik Haritası

İngilizce Kursu Ankara Perfect English Dil Kursları

İngilizce Kursu Ankara Perfect English İngilizce Kursları olarak; 2002 Yılında ingilizce öğretmenleri tarafından kurulan Perfect English İngilizce Kursları, “Diğerleri Anlatır, Biz Öğretiriz!” sloganıyla yoluna başlamıştır. Genel İngilizce Eğitimi, Akademik İngilizce Eğitimi, İlköğretim İngilizcesi, Kamu Kurumlarına ve Kurumsal Şirketlere Özel ihtiyaçları doğrultusunda Ankara’nın ve Türkiye’nin bir çok yerindeki şubeleşmiş yapısıyla hizmet vermektedir. Öğrenci odaklı eğitim anlayışıyla uluslararası standartlarda hizmet vererek Türkiye’de İngilizce Eğitim Kurumlarının öncüsü haline gelmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir